Het belang van een snelle website

Snelheid: al sinds het begin van internet en sinds de eerste websites een van de belangrijkste aspecten van een succesvolle website. Hoewel het internet vele malen sneller is dan in de jaren 60 (ja, toen bestond het al!), blijft het optimaliseren van een website op snelheid belangrijk. Sterker nog: het is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden.

Sinds een aantal jaar geeft Google bijvoorbeeld hogere beoordelingen aan snelle websites. Een snellere site wordt dus eerder gevonden in bijvoorbeeld zoekresultaten en advertenties.

Het is heel simpel. Hoe langer het duurt voor een website geladen is, hoe meer bezoekers er afvallen. Uiteraard zijn er heel veel factoren die invloed hebben op de laadtijd van een website. Belangrijke externe factoren zijn de internetverbinding van de bezoeker, het apparaat dat gebruikt wordt en de server waar de website op staat.

Google PageSpeed Insight over Knijbel.nl

Op deze factoren is helaas weinig invloed uit te oefenen. Gelukkig is er aan een website zelf vaak heel veel winst te behalen. Om maar wat voorbeelden te noemen. De manier waarop de code wordt geserveerd, hoe scripts worden ingeladen, of afbeeldingen worden geoptimaliseerd en of er goed gebruikt wordt gemaakt van cache.

Dat laatste wordt nog vaak vergeten, terwijl het bijzonder veel kan opleveren. Cache werkt als een soort kortetermijngeheugen. Een website hoeft niet telkens de gehele website opnieuw op te halen als iemand deze bezoekt. Zelfs niet voor bezoekers die de site voor het eerst bekijken.

Door goed aan de juiste knoppen te draaien kan er veel gewonnen worden op het gebied van snelheid. Een snelle site levert een prettige gebruikerservaring op en zet gebruikers om in kopers.

Hoe snel is jou website? Controleer het met Google PageSpeed. Je kunt hier snel zien hoe jouw website scoort qua snelheid. Valt de score tegen? Je weet ons te vinden.

Joren

Joren Frielink
CTO / co-founder

Jouw site sneller?

"Knijbel heeft reeds meerdere projecten voor ons naar volle tevredenheid uitgevoerd. Niets is een probleem en alles wordt binnen no-time zeer secuur opgeleverd. Kortom, een betrouwbare partij die zeer kundig is op een breed online vlak."


Geert Doek / Managing Director @ Towel Media

"Knijbel is top! Fijn om mee te werken, flexibel, duidelijk en relaxed. Knijbel heeft voor e-office een complex ontwerp weten te realiseren in een WordPress-site om trots op te zijn."


Marianne van der Valk / Marketing manager @ e-office