Een kleur voor mijn merk. Maar welke?

Bij Knijbel nemen we kleuren serieus. Het is namelijk een van de eerste dingen die je ziet als je kennis maakt met een merk. Een kleur zorgt voor herkenning, geeft je een bepaald gevoel en zorgt voor de eigen identiteit van een merk.

Het is de wens van ieder bedrijf om een eigen, unieke kleur te hebben. Een kleur die je kunt vernoemen naar jouw merk: Coca-Cola-rood bijvoorbeeld. Of Barbieroze. Minder vrolijk zijn Belastingdienstblauw en Politieblauw. Maar wat dacht je van Ferrarirood? En Knijbelgeel!

Merken als UPS en H&M doen het ook goed. Zie je de bruine bus en de rode letters van H&M al voor je?

De drie vuistregels voor een goede kleur zijn:
1. De kleur moet passen bij je doelgroep.
2. De kleur moet de emotie en en toon van het merk vastleggen.
3. De kleur moet het merk van de concurrentie onderscheiden.

1. De kleur moet passen bij je doelgroep
Stel, je verkoopt verzekeringen en jouw doelgroep bestaat voornamelijk uit 65-plussers. Waarschijnlijk is het dan niet verstandig om voor felgeel, felroze of andere neonkleuren te kiezen. Verkoop je dezelfde verzekeringen echter aan jonge mensen, dan zouden deze kleuren nog wel eens voor een succes kunnen zorgen. Er zijn natuurlijk ook bedrijven die een zeer uitgebreide doelgroep hebben. Het is dan verstandig om voor een wat neutralere kleur te kiezen. Neem Facebook, deze kleur blauw spreekt eigenlijk iedereen wel aan.

Naast deze redelijk voor de hand liggende zaken is het belangrijk rekening te houden met cultuurverschillen. Roze is bijvoorbeeld de nationale kleur van pornografie in Japan. Niet handig als je eerdergenoemde verzekeringen verkoopt!

Maar…

Zoals geldt voor (bijna) alle regels: ze zijn er om gebroken te worden. Verandering is goed en het zal je verbazen wat voor positieve invloed dit kan hebben op jouw merk. Durf jij het aan?

2. De kleur moet de emotie en toon van het merk vastleggen
Het is belangrijk te weten wat een kleur betekent. Waar de kleur voor staat moet overeen komen met waar je merk of bedrijf voor staan. Welke emoties roept de kleur rood op en klopt dit met wat je wil bereiken met jouw merk? Sommige kleuren kun je misschien beter vermijden. De kleur blauw wordt bijvoorbeeld niet vaak gebruikt voor etenswaren (blauw = schimmel).

Maar uiteraard is er ook hier weer ruimte om grenzen te verleggen, de vraag is alleen hoever je wil gaan. Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande verpakking van Thaise curry. Blauw wordt hier op een goede manier gebruikt. Ziet er lekker uit toch?

kleur blauw in eten

3. De kleur moet het merk van de concurrentie onderscheiden
De kunst is om een eigen identiteit te hebben, maar toch duidelijk te maken in welke sector je actief bent. Neem Skype bijvoorbeeld, een groot techbedrijf. Andere grote techbedrijven zijn Tumblr, Samsung, Facebook, WordPress, LinkedIn, Intel, Dell, Paypal, Twitter, Windows en Vimeo. Wat hebben ze met elkaar gemeen? Juist, allemaal zijn ze blauw. En tóch hebben de merken allemaal een eigen identiteit.

Mijn punt is dat het handig kan zijn om mee te liften op de kleur die geldt voor een bepaalde industrie, maar deze kleur dusdanig eigen te maken dat je je er alsnog mee kunt onderscheiden.

Je raadt het al, ook hier is er niet één manier om het goed te doen. Misschien gebruikt jouw hele bedrijfstak wel de kleur rood, maar past blauw veel beter bij jouw merk en jouw filosofie. De vraag is wat je wil bereiken en op welke manier je je wilt onderscheiden.

Hoe gebruik ik mijn nieuwe kleurenpalet?
Minstens net zo belangrijk als het samenstellen van een kleurenpalet is het gebruik ervan. Het is de taak van het designteam om in detail uit te werken welke kleur wanneer en waar gebruikt dient te worden. Op deze manier blijven communicatie-uitingen consistent en doeltreffend. Je moet niet alles zomaar paars maken omdat ‘we paars een mooie kleur vinden.’

Kortom: kleuren zijn een belangrijk gedeelte van de identiteit van jouw merk of bedrijf. Je wil dat de kleuren passen bij de doelgroep, jouw identiteit vastleggen en jouw merk onderscheiden van de concurrentie. Maar houd in gedachte dat kleur slechts een gedeelte is van het verhaal van jouw merk. Naar mate de tijd vordert en er tijd en energie wordt gestoken in communicatie wordt de kleur van jouw merk meer waard.

Jan Kras
CCO / co-founder

Ingewikkeld? Wij denken graag met je mee!

"Knijbel is top! Fijn om mee te werken, flexibel, duidelijk en relaxed. Knijbel heeft voor e-office een complex ontwerp weten te realiseren in een WordPress-site om trots op te zijn."


Marianne van der Valk / Marketing manager @ e-office

"Knijbel heeft reeds meerdere projecten voor ons naar volle tevredenheid uitgevoerd. Niets is een probleem en alles wordt binnen no-time zeer secuur opgeleverd. Kortom, een betrouwbare partij die zeer kundig is op een breed online vlak."


Geert Doek / Managing Director @ Towel Media